Stretnutie s členmi Rady mládeže k stromu problémov v rámci projektu Zvýšenie občianskej informovanosti a participácie mladých ľudí Žilinského kraja na veciach verejných sa konalo 24.10.2019 v priestoroch Kultúrneho domu v Kline. 

Hlavným cieľom stretnutia bolo vytvorenie finálneho stromu problémov, na základe výstupov zo spoločného stretnutia mladých a dospelých. Obe skupiny pomenovali 5 problémov, ktoré členovia na stretnutí ďalej analyzovali a hľadali medzi nimi súvislosti, na základe ktorých by mohli byť ďalej zoskupené. Účastníci stretnutia pri vytváraní stromu problémov brali do úvahy i závažnosť a riešiteľnosť problémov z pohľadu života mladých ľudí. Pri každom probléme sa snažili ísť do hĺbky a pomenovať jeho príčiny, príčiny daných príčin, a taktiež následky a následky následkov. 

Výstupom stretnutia sú 2 problémy, na ktoré sa ďalej v projekte budeme zameriavať. Prvý je zameraný na mladých a ich život – pomenovaný je „Pasívne trávenie voľného času“. Tento problém v sebe zahŕňa viaceré príčiny a má na život mladých najväčší dopad, preto by sme sa naň chceli ďalej pozorne zamerať.

Druh problém sa zameriava na ekológiu, pretože tá čoraz viac trápi mladých i dospelých ľudí a z hľadiska riešiteľnosti je pomerne málo náročná, pretože každý môže priložiť ruku k dielu. Pomenovaný bol – „Zanedbané verejné priestranstvá“.

Účastníci sa zhodli na tom, že ostatné problémy, ktoré boli pomenované, týkajúce sa rozbitých ciest, chýbajúcich chodníkov, či nedostatočného osvetlenia v obci, nie je pre nich ľahké z ich pozície vyriešiť ani ovplyvniť, a preto sa ďalej nebudeme na ne zameriavať a prenecháme ich riešenie starostovi obce a obecnému zastupiteľstvu.

V závere facilitátorka poďakovala účastníkom za aktívne zapojenie sa a pozvala ich na nasledujúce stretnutie, ktoré bude venované vytváraniu štatútu Rady mládeže.

Aktivita bola súčasťou projektu „Zvýšenie občianskej informovanosti a participácie mladých ľudí Žilinského kraja na veciach verejných“, ktorý je podporený z Európskeho sociálneho fondu cez Operačný program Efektívna verejná správa.